Aanbieders van hotdogs in MaleisiŽ moeten hun snack een andere naam geven. Anders lopen ze het risico geen halalcertificaat meer te krijgen. Hetzelfde geldt voor andere snacks waarin de Engelse benaming voor hond voorkomt.

,,Honden gelden in de islam als onrein. Hun naam mag daarom op geen enkele manier in verband worden gebracht met halalcertificering," zegt directeur Sirajuddin Suhaimee van de haladivisie van het Maleisische Departement voor Islamitische Ontwikkeling.

De beslissing tot verplichte naamsverandering voor alle etenswaren met 'dog' erin vloeit volgens hem voort uit klachten van buitenlandse moslimtoeristen. ,,Elk halalproduct waarvan de naam verwarring zaait, moet hernoemd worden." Zo kunnen de 'Pretzel Dogs' van Amerikaanse ketens zoals Aunty Anne's - met 45 vestigingen in MaleisiŽ en grote expansiedrift - volgens hem omgedoopt worden tot 'Pretzel Worsten.'

De naamsverandering zal zich stapsgewijs voltrekken, zegt Suhaimee in de Maleisische krant New Straits Times. Aanbieders van hotdogs en naamsgerelateerde snacks - vooral straatverkopers en (fastfood)restaurants - moeten volgens hem een nieuwe benaming verzinnen bij het aanvragen van een nieuw halalcertificaat. Dat wordt verstrekt door 'zijn' departement en is twee jaar geldig.

De verplichte naamsverandering in het overwegend islamitische MaleisiŽ wordt op social media belachelijk gemaakt met reacties als 'Hou het aub bij godsdienst ... wordt geen Engelse taaladviseur' en 'Dierenwinkels noem jullie honden voortaan aub worsten.'

Suhaimee doet de onlinekritiek af als 'een normale reactie' maar zegt dat zijn collega's en hij slechts hun werk doen. ,,Conform de wet."