Strafregels schrijven of tien minuten in de hoek staan: als juf of meester moet je iets bedenken om orde in de klas te krijgen. Volgens een Amerikaanse basisschool zijn deze methoden achterhaald en heeft daarom strafwerk vervangen door meditatie.

De school in de Amerikaanse staat Maryland stuurt kinderen niet meer de gang op als ze te druk zijn, maar naar de 'Mindful Moment Room'. Daar kan het kind rustig mediteren. "Het is geweldig", vertelt de projectleider van de school Kirk Philips aan de Britse Metro. "Je zou niet denken dat kinderen in stilte kunnen mediteren, maar dat kunnen ze wel."

Zou deze vorm van 'straf' ook in ons kikkerlandje werken? Muriel Oonincx van Famme.nl denkt dat er nog wel wat haken en ogen aan zitten. "Op zich denk ik dat hier zeker wel wat in zit, maar moet je oppassen hoe je het aan ouders en kinderen gaat uitleggen", zegt Oonincx. "We zijn hier in Nederland over het algemeen erg nuchter. Bij het horen van 'meditatie voor kinderen' denk ik niet meteen: wat een goed idee."

Toch komt het mediteren voor kinderen niet zomaar uit de lucht vallen. "Als je er beter over nadenkt, ligt mediteren eigenlijk een beetje in het verlengde van methodes die wel al gebruiken hier", vertelt Oonincx. "Ik heb als ouder geleerd dat het straffen van kinderen beter vervangen kan worden door de afkoelstoel of een time-out plek."

Het mediteren op school gaat een stukje verder dan een normale time-out. Door ademhalingsoefeningen te doen en bepaalde lichaamshoudingen aan te nemen, zouden de kinderen helemaal tot rust komen. "Het pas wel beter in de hele hype rondom yoga", zegt Oonincx. "Je zou het wel het 'tot tien tellen' anno 2016 kunnen noemen."

"Ik vraag me wel af of dit voor iedereen werkt, want voor sommige kinderen is mediteren misschien wat te veel gevraagd", vertelt Oonincx. "Bij volwassenen verschilt het ook per type persoon of je het kunt en fijn vindt om te doen."