In België hebben campagneborden langs de Vlaamse snelwegen het precies één dag volgehouden. Het ging om aankondigingen dat de praatpalen gaan verdwijnen.

Op de aankondigingen was een praatpaal in de rolstoel te zien met de tekst 'Alle praatpalen gaan met pensioen. Bij pech bel je 112'. De affiches waren geplaatst door het agentschap Wegen en Verkeer, een ministerie van de Vlaamse overheid.

Maar minister Jambon van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de noodcentrale, was van te voren niet ingelicht over de tekst, want hij was niet blij met de oproep om bij pech voortaan 112 te bellen.

"Een goedbedoelde boodschap, maar nu lijkt het dat je voor elke pechverhelping - zoals een platte band - naar de nooddiensten moet bellen", zei Jambon. "Dat willen we echt verhinderen. Het noodnummer 112 bel je enkel en alleen voor urgente gevallen. Denk drie keer na voor je dat nummer belt: die boodschap leek met deze campagne te worden ondergraven."

De Belgische regering besloot in juli om de praatpalen weg te halen. De palen worden de laatste jaren amper gebruikt. In 2000 waren er in Vlaanderen nog 2000 oproepen, in 2010 nog 5000 en in 2014 nog maar 3172. Er staan nog 1350 praatpalen langs de Vlaamse wegen.

Het is nog niet duidelijk wel nummer automobilisten in de toekomst dan wel moeten bellen als ze panne hebben.
Foto