Als je naar Londen gaat, mijd dan wijken waar veel etnische minderheden wonen. Dat is de strekking van een artikel in het blad Wings of China, van de Chinese luchtvaartmaatschappij Air China, in een special over de Britse hoofdstad. In Londen is opschudding ontstaan over de tekst in het blad.

"Londen is over het algemeen veilig, maar je moet wel voorzorgsmaatregelen nemen als je wijken bezoekt waar vooral IndiŽrs, Pakistani of zwarte mensen wonen", schrijft het blad van de grootste luchtvaartmaatschappij van China. "We raden toeristen aan om 's avonds niet alleen op stap te gaan en we adviseren vrouwen om altijd met iemand samen te reizen."

Het artikel is compleet in tegenspraak met de stadsmarketing van burgemeester Sadiq Khan, die Pakistaanse ouders heeft. Hij lanceerde in juli de campagne #LondenisOpen en blogt vaak over zijn favoriete restaurants en cafťs in de Indiaas-Pakistaanse wijk Tooting.

Een uit Londen afkomstige parlementariŽr heeft de Chinese ambassadeur om excuses gevraagd. Hij is "gechoqueerd en ontsteld dat mensen het in deze tijd blijkbaar normaal vinden om zulke apert onware en racistische uitlatingen te doen".

Hij heeft Air China uitgenodigd zelf in de Londense multiculturele wijken te komen kijken en te zien hoe veilig ze zijn. Ook heeft hij de maatschappij gevraagd de bewuste editie van het maandblad uit de roulatie te nemen. Air China heeft nog niet gereageerd.

Steeds meer Chinese toeristen gaan op vakantie naar Groot-BrittanniŽ. Vorig jaar waren het er zo'n 270.000, bijna anderhalf keer zoveel als in 2014.