Omroep West heeft directeur Gerard Milo gecompenseerd voor de afschaffing van zijn omstreden bonus. In ruil ontving de topman een forse vaste salarisverhoging. Dat blijkt uit een brief van de toezichthouders, die in bezit is van RTL Nieuws.

Milo is sinds bijna twaalf jaar in dienst als directeur van Omroep West, een gesubsidieerde regionale omroep in Zuid-Holland. Eind 2014 ontstond commotie toen De Volkskrant meldde dat hij een bonus van 13.844 euro had ontvangen. Dat was bijna 8 procent van zijn totale beloning dat jaar, 179.000 euro. Omroep West boekte dat jaar een verlies van ruim 300.000 euro.

Onder de Wet Normering Topinkomens (WNT) geldt sinds 2013 een verbod op bonussen aan bestuurders in de (semi-)publieke sector. Bestuurders die werken voor de publieke zaak hoeven volgens de wetgever niet financieel geprikkeld te worden. Omdat Milo onder een overgangsregeling viel, kon Omroep West de premie toch uitkeren.

De bonus leidde echter tot een golf van maatschappelijke verontwaardiging. De PvdA stelde Kamervragen aan de verantwoordelijke minister Ronald Plasterk, en eiste dat Milo de bonus zou teruggeven.

Omroep West besloot de bonus vervolgens af te schaffen. Nu blijkt echter dat Milo voor het verlies daarvan is gecompenseerd. In ruil voor zijn bonus, die kon variëren van 0 tot 15 procent van zijn salaris, ontving de directeur een forse vaste verhoging van zijn salaris. Die steeg met bruto 1000 euro per maand, ofwel 8,5 procent van zijn totale beloning dat jaar.

Dat blijkt uit een brief van de toezichthoudende commissarissen aan Milo van 3 maart 2015, ondertekend door de toenmalige voorzitter van de raad van commissarissen Charlie Aptroot, de burgemeester van Zoetermeer.

De compensatie is opmerkelijk, omdat Milo nu gegarandeerd 1000 euro per maand extra ontvangt, onafhankelijk van de resultaten van Omroep West. Bovendien geldt de loonsverhoging voor altijd, terwijl de bonus na een overgangsperiode onder het verbod zou komen. Ten slotte telt de salarisverhoging ook mee voor de pensioenopbouw.

Huidig voorzitter raad van commissarissen, Nico de Voogd, erkent dat Milo voor het schrappen van de bonus is gecompenseerd. Hij ontkent dat de salarisverhoging ingaat tegen de geest van de Wet Normering Topinkomens, die te hoge beloningen in de publieke sector moet voorkomen. "Vanuit een management-standpunt gezien vind ik dit niet onredelijk. Het is netjes geregeld zo."

De Voogd vindt dat Milo het geld waard is, benadrukt hij. "Hij kwam uit het bedrijfsleven toen de omroep technisch failliet was. Dankzij de provincie en Milo is de organisatie weer gezond. Hij werkt hard tegen een salaris dat in het bedrijfsleven niet eens zo hoog is."

Omroep West moet vanaf volgend jaar in de kosten snijden, om te voldoen aan een door de overheid opgelegde bezuinigingsronde bij de regionale omroepen. Volgens De Voogd moet de omroep 1,2 miljoen euro bezuinigen.