Een schilderij dat tientallen jarenlang onopgemerkt aan de muur van een waterschapskantoor in Hoorn hing, blijkt een meesterwerk te zijn. Het gaat om David met het hoofd van Goliath, een doek uit de zeventiende eeuw dat miljoenen waard is.

Het schilderij van de Italiaanse meester Giovanni Francesco Barbieri werd in 1952 voor driehonderd gulden gekocht. In 2003 verhuisde het van het kantoor in Hoorn naar een depot van het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard.

Dat het doek niet zomaar een schilderij was, ontdekte de instelling min of meer bij toeval. Een taxateur bekeek het werk in verband met de verzekering en vermoedde dat het heel bijzonder en kostbaar was.

"Het was een soort Tussen Kunst en Kitschverhaal", zegt woordvoerder Marko Cortel van het hoogheemraadschap. "Je hebt iets op zolder liggen en je gaat er eens mee naar een deskundige. Je kent de reacties op tv, en zo was het hier ook."

Ondanks de hoge waarde wil hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier het schilderij niet verkopen. "Stel dat we er 3 miljoen voor krijgen. Sla dat om op de 1,2 miljoen Noord-Hollanders. Dan zou dat eenmalig maar 2,50 euro schelen op de waterschapsbelasting", zegt Cortel.

Het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen krijgt het meesterwerk voor onbepaalde tijd in bruikleen.
Foto