Tijdens een taxatiedag in Beverwijk is zondagmiddag een echte Jan Steen ontdekt. Het schilderij is naar verwachting zo'n 20.000 euro waard.
Dat zegt de taxateur, Jeroen Zoetmulder, tegen RTV NH. De ontdekking werd bij toeval gedaan. "Je voelt het gelijk: dit zit goed", aldus Zoetmulder.

Mogelijk gaat het om een zeer zeldzaam exemplaar. Het schilderijtje, met daarop een feestende man, is waarschijnlijk het kleinste schilderij dat Jan Steen ooit maakte.
Het schilderij is eigendom van een jong stel, vertelt Zoetmulder. "Ze haalden eerst een vaasje en een beeldje uit de tas. En toen kwam opeens dit schilderij."

Het stel kocht het schilderij voor vijf euro op de Koningsdagmarkt in Alkmaar, vorig jaar. "Nu is dat schilderij, voorzichtig geschat, misschien wel 20.000 euro waard. Zo vaak komt een Jan Steen niet op te markt."
Zoetmulder heeft het schilderij al uitvoerig laten controleren, ook bij bevriende taxateurs. "Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is dit een echte Jan Steen", zegt hij enthousiast. Binnenkort moet een team van andere experts de definitieve doorslag geven.
Foto