De kans bestaat dat jonge Duitsers in de toekomst weer het leger in moeten, nu de regering overweegt de diensplicht weer in te voeren. Dat schrijft dagblad Die Welt, dat plannen van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken inzag.

In 2011 kwam er een einde aan de Duitse dienstplicht. Nu, vijf jaar later, wordt dat mogelijk teruggedraaid. Het conceptplan richt zich op burgers die het beroepsleger kunnen ondersteunen, bijvoorbeeld bij de verdediging van NAVO-landen. Volgens deskundigen is daar veel behoefte aan, schrijft de Duitse krant.

De dienstplicht bestond 55 jaar in Duitsland toen die afgeschaft werd. Dat gebeurde destijds omdat de regering er de noodzaak niet meer van zag. Maar volgens Die Welt ligt de mogelijkheid om de dienstplicht in te voeren nog steeds verankerd in de grondwet en kan die beslissing met een simpele wet worden teruggedraaid.

Het conceptplan is opmerkelijk, aangezien de minister van Defensie Ursula von der Leyen eind juni nog zei dat herinvoering niet in beeld was, 'ondanks islamitische terreur en de spanningen met Rusland'.