Dion Leonard, de Schotse marathonloper die tijdens een ultramarathon door de Gobi-woestijn onafscheidelijk werd met een zwerfhondje dat de hele loop achter hem aan liep, is vertrokken naar China om het dier te zoeken. Leonard was van plan om het beestje te adopteren en naar Edinburgh te brengen, maar inmiddels is het dier vermist geraakt.

De twee vonden elkaar in juni, toen de hond tijdens het lopen van een ultramarathon van 250 kilometer ,,uit het niets verscheen", zoals de atleet het omschreef. Daar zag hij het abrikooskleurige hondje bij de start al, hoewel die ver van de bewoonde wereld lag. Leonard zag het zwerfhondje een stukje meerennen maar verwachtte toen nog niet dat hij het een dag vol zou houden.

Op de tweede dag gaf hij het beestje een naam: Gobi, naar de woestijn waar de loop gehouden werd. Tegen die tijd waren de atleet en het beestje al dikke maatjes. Gobi rende af en toe voor de Schot uit om hem aan te sporen. De loper op zijn beurt voerde het hondje stukjes vlees, gaf hem water en tilde hem over verschillende rivieren heen. Uiteindelijk rende Gobi het grootste gedeelte van de marathon (in totaal 169 kilometer) met hem mee en gingen ze samen over de finish.

Leonard eindigde als tweede in de marathon, die in totaal een week duurde. Toen hij terugkwam in Schotland, startte hij een crowdfundingsactie om Gobi te kunnen adopteren onder de noemer 'Bring Gobi Home'. Leonard had duizenden euro's nodig voor quarantaine, vaccinaties en papierwerk. Dat project heeft zijn doel inmiddels ruimschoots gehaald.

Tot zo ver leek het project te gaan slagen, ware het niet dat inmiddels is gebleken dat Gobi is weggelopen uit haar verblijfplaats in de Chinese stad Urumqi. Om zijn geliefde huisdier te vinden, is Leonard naar China vertrokken en is een grote zoektocht gestart. Samen met een team van vrijwilligers is Leonard dag en nacht bezig om uit te kijken naar het dier. Ook zijn er posters door de stad geplaatst en heeft Leonard een QR-code ontwikkeld om mensen te informeren.

,,De zoektocht naar Gobi gaat door'', plaatste Leonard vandaag op zijn Facebookpagina 'Bring Gobi Home'. ,,Het is moeilijk om te weten waar je moet kijken in zo'n grote stad met zo veel mensen. Met onze kleine vrijwilligersgroep hebben we al veel Gobi-lookalikes gezien, maar de echte Gobi is nog niet gevonden.''