Er is een nieuwe stap gezet in vingersporenonderzoek. Wetenschappers kunnen uit een simpele vingerafdruk al afleiden of een dader een diabeet is, een alcoholist, een man of vrouw. Daardoor zullen daders sneller worden opgespoord.

Volgens onderzoeker Marcel de Puit van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bevatten vingerafdrukken en vingersporen nuttige informatie. "Dat kleine beetje zweet wat erin achterblijft, bevat heel veel gegevens. We kunnen zien dat iemand Coca-Cola light heeft gedronken of verdovende middelen heeft gebruikt. Zo komen we stapje bij stapje verder." Doel van het onderzoek is om te achterhalen of je aan de hand van vingerafdrukken iemands betrokkenheid bij een misdaad kan aantonen, zegt De Puit.

Het NFI staat dit weekeinde op het Lowlands-festival om het onderzoek nog een stap verder te brengen. "We willen er achter komen waarom een vingerafdruk of vingerspoor ergens zit. Want een afdruk op een mes wil nog niet zeggen dat ik daar iemand mee gestoken heb. Misschien heb ik er gister wel vlees mee staan snijden."

Het NFI doet daarom ook onderzoek naar druk- en greepsporen. Met andere woorden: waar mensen hun vingerafdrukken zetten. Dat wordt dit weekeinde getest op Lowlands. Bezoekers van het festival in Biddinghuizen mogen daar een pop 'verstikken' met een kussensloop.

Het NFI wil weten of iemand die een moord pleegt met een kussen, andere sporen op andere plekken achterlaat dan iemand die bijvoorbeeld een kussen verschoont. Het NFI wil dat bepalen aan de hand van het DNA dat achterblijft en de samenstelling van datzelfde DNA.

De data wordt na afloop van Lowlands geanalyseerd.