Een conducteur van de NS heeft een 80-jarige vrouw uit de trein gezet op station Den Dolder omdat ze niet goed had ingecheckt met haar ov-chipkaart. Een klacht van de zoon van de bejaarde leidt op sociale media tot verontwaardigde reacties.

De vrouw was onderweg van Eindhoven naar Harderwijk toen vlak voor Den Dolder haar vervoersbewijs werd gecontroleerd. De conducteur constateerde dat niet was ingecheckt en stuurde haar direct de trein uit. De conducteur zei nog tegen de vrouw dat ze blij moest zijn dat ze geen boete kreeg, zegt haar zoon tegen RTV Utrecht.

De bejaarde zou volledig verbaasd zijn uitgestapt om in te checken. Volgens haar zoon dacht ze dat ze al was ingecheckt voordat ze de trein was ingegaan, omdat ze een piepje had gehoord. De vrouw moest wachten op een volgende trein om haar reis te kunnen vervolgen.

Haar zoon vindt het erg kwalijk dat zijn moeder juist in Den Dolder de trein is uitgezet. "Op dat station zijn geen voorzieningen en was het erg winderig. Als ze toch opnieuw zou moeten inchecken, waarom dan niet op station Amersfoort", vraagt hij zich af. "Daar zijn wel voorzieningen en is het veiliger."

Een NS-woordvoerder laat in een tweet weten dat het beleid is om passagiers na fout inchecken de trein uit te zetten, ook als ze bejaard zijn.

In een nadere toelichting voor de NOS verklaart de NS dat het geen beleid is om passagiers die niet hebben ingecheckt op het eerstvolgende station uit de trein te zetten. De NS erkent dat de communicatie met de zoon beter had gekund. Wel stelt het spoorbedrijf dat de conducteur per geval moet beoordelen wat er moet gebeuren. "We zoeken uit wat er precies is gebeurd."

Veel twitteraars zijn verbolgen over het antwoord en raden de zoon van de vrouw aan om het spoorbedrijf aan te klagen. De man is teleurgesteld, maar laat weten geen verdere stappen te ondernemen.