Steeds meer warenhuizen bieden je tegenwoordig de mogelijkheid om je aankopen zelf in te scannen via selfscan. Hoewel het systeem handig is voor de consument, kan het nadelige gevolgen hebben voor de winkels op lange termijn…

Je ziet ze steeds vaker in grote supermarkten: selfscankassa’s. Door een scanner te nemen, kan je zelf jouw boodschappen scannen en dit achteraf aan een computer afrekenen. Als klant moet je niet meer aanschuiven aan een gewone kassa en dus win je er veel tijd mee. Ook de winkelbazen kunnen zo besparen op personeel. Maar, nu ziet het ernaar uit dat die besparing teniet gedaan wordt door het hoge aantal diefstallen via selfscan. Blijkbaar worden we meesterdieven wanneer we merken dat het te gemakkelijk is.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Leicester, zorgt het gebruik van selfscanners boven menselijk contact ervoor dat stelen als minder riskant ervaren wordt. Bovendien heb je een gemakkelijk (en geloofwaardig) excuus klaar: je vergat het product te scannen. De studie wijst uit dat supermarkten met selfscantechnologie hierdoor meer dan het dubbele aan inkomsten verliezen dan winkels zonder selfscan.

Zo zie je maar dat de traditionele kassa het makkelijk wint van de nieuwe technologieën.