Een vrouw uit de Canadese stad Victoria vond deze week haar gestolen tuinkabouter terug op de oprit. 'Leopold', zoals het mannetje heet, had een boek bij zich waarin foto's stonden van een reis met margarita's, zon, zee en strand.

'Leopold, de reizende tuinkabouter', heet het boek. Daarin staan de avonturen van Leopold beschreven. De tuinkabouter maakte een reis van acht maanden van Vancouver Island aan de Canadese westkust tot in Baja, Mexico.

,,Het is wel erg lief," lacht Bev York, de eigenaresse van de tuinkabouter. ,,Wie dit gedaan heeft, heeft een geweldig gevoel voor humor denk ik, en het zijn waarschijnlijk erg vriendelijke mensen."

York merkte begin januari dat haar tuinkabouter verdwenen was, maar was niet ongerust. ,,Dingen verdwijnen de hele tijd", zegt ze. Toch was ze blij verrast toen ze het beeldje op haar oprit vond. Dat was in een doorzichtige zak, met een groot boek, aan haar tuinhek vastgebonden. Bij het bekijken van de foto's kon ze niet anders dan glimlachen, vertelt ze.

Op de eerste pagina van het boek staat: ,,Hallo, mijn naam is Leopold de reizende tuinkabouter. Op een ochtend in december 2015 zag ik een camper rijden langs Finlayson Arm Road. Ik dacht bij mezelf, 'er moet meer in het leven zijn dan tot aan mijn knieėn in regenwater staan, beplast worden door honden uit de buurt en elke dag naar hetzelfde uitzicht staren en besloot erop uit te trekken.

Aan de foto's te zien, reisde Leopold de voorbije maanden langs de Route 66 en belandde hij uiteindelijk op het strand in Mexico. Onderweg stopte hij in wegrestaurants, nam hij selfies met cactussen en dronk hij een paar tequila's.

York zegt dat ze geen idee heeft wie er achter de stunt zit. Ze woont in een vrij afgelegen gebied. De enige aanwijzingen in het boek wijzen naar een familie die twee honden heeft. Op een van de foto's staat een kleuter die een dutje doet met Leopold.

De vrouw zegt dat ze de anonieme grapjassen dankbaar is. ,,Iedereen moest lachen om de foto's. Ze hebben er echt werk van gemaakt."

De attente dieven lieten overigens nog wat advies achter op de laatste pagina van het boek, waar York met veel plezier naar wil luisteren. ,,Beleef een avontuur, voordat je dement wordt!" Yorke stelt dan ook voor dat de kidnappers van Leopold haar de volgende keer meenemen in plaats van haar tuinkabouter.

Overigens komt het vaker voor dat gestolen tuinkabouters terugkeren met een grappige boodschap of foto. Zo kreeg een Brits echtpaar in 2008 hun beeldje terug met een boek met kiekjes van een wereldreis.

En in januari van dit jaar werd in het plaatsje Nibbixwoud in Noord-Holland nog een tuinkabouter terugvonden met een briefje om zijn nek. Op Wikipedia is er zelfs een pagina gemaakt over de 'Grap van de Reizende Tuinkabouter'.

Ook in de film Amélie wordt deze grap uitgehaald. In de film steelt het hoofdpersonage ook een tuinkabouter. Die geeft ze mee aan een bevriende steward die in verschillende landen foto's maakt met het beeldje. Zo hoopt Amélie haar depressieve vader op te beuren. Mogelijk werden de mensen die 'Leopold' mee op reis namen, geļnspireerd door deze filmklassieker.
Foto