Deze zwarte walvissoort was alleen bekend uit de verhalen van Japanse walvisjagers. Zij noemden het zoogdier karasu, ofwel 'de raaf'. Totdat er twee jaar geleden een dood exemplaar aanspoelde aan de kust bij Alaska. Kenners spreken van een historische vondst.
,,Daar kunnen we zeker van spreken", laat een wetenschappers die onderzoek deed naar de soort weten tegenover National Geographic. ,,Het gebeurt tegenwoordig bijna nooit dat er een nieuw soort zoogdieren wordt ontdekt. En helemaal geen zoogdier dat zo groot is."

Het dier werd in 2014 gevonden. De onderzoekers die het karkas op het strand aantroffen, dachten in eerste instantie dat ze te maken hadden met een Baird's spitssnuitdolfijn. Die walvissoort kan tot wel twaalf meter lang worden. Maar dit dier is iets kleiner en heeft een vreemd gevormde bek en vinnen.

Genetisch onderzoek wijst uit dat het inderdaad om een nieuwe soort gaat. Gezien de diepzwarte kleur van het ontdekte dier, denken de wetenschappers dat ze te maken hebben met de walvisachtige die de Japanse walvisjagers omschreven. Dit type spitssnuitdolfijn heeft nog geen eigen naam gekregen.

Over de nieuwe soort is nog weinig bekend. ,,We hebben geen idee hoeveel van dit soort walvisachtigen er zijn en waar ze voorkomen", zegt de wetenschapper, die zijn bevindingen deze week publiceerde in een wetenschappelijk tijdschrift. ,,Maar we gaan nu zeker op zoek."

De onderzoekers hopen dat ze de walvissoort in kaart kunnen brengen. Spitssnuitdolfijnen leven zelden in de buurt van mensen en zoeken diep in de oceaan naar voedsel. Volgens de wetenschappers is het belangrijk om te achterhalen of deze soort met uitsterven wordt bedreigd.

Daarnaast willen zij graag zoveel mogelijk te weten komen over de mysterieuze diersoort. ,,Het is wonderlijk dat zo'n grote walvis al die tijd ongezien in de oceaan heeft geleefd", zegt een van de onderzoekers. ,,Dat laat maar weer eens zien hoe weinig wij weten over de zeeŽn om ons heen."