Inwoners van de wijde omgeving van Volendam reageren op sociale media boos op een NL-Alert bericht dat vanochtend iets voor 05:00 uur werd verstuurd. Er woedde een grote brand in een supermarkt en het advies voor omwonenden was om ramen en deuren gesloten te houden. Het bericht maakte echter veel mensen wakker die helemaal niet in de buurt van de brand zeggen te wonen.

,,Heel fijn: om 04:45 een NL-Alert-melding over een brand in Volendam! Dat is 15 kilometer verderop. Zit je wel even rechtop in bed'', twittert iemand. ,,En bedankt! Even midden in de nacht een NL-Alert. Ik woon 15 kilometer verderop'', voegt een ander toe.

Volgens de veiligheidsregio werd het eerste bericht in een relatief groot gebied rond de brand verzonden, omdat toen nog niet duidelijk was hoe de rook zich zou ontwikkelen. Latere NL-Alert-berichten zijn in een kleiner gebied verspreid. ,,Of de eerste berichtgeving via NL-Alert naar een kleiner gebied had kunnen worden verstuurd, wordt op een later moment geëvalueerd'', schrijft de veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland op haar website.

De brand brak rond 03:00 uur uit in een winkel van Dirk van den Broek aan de Hyacintenstraat, gelegen in een woonwijk. Boven of direct naast de supermarkt bevinden zich geen woningen. Er kwam zeer veel rook vrij, die tot in de wijde omgeving te zien was.

De brandweer liet de brand, die ook oversloeg naar een naastgelegen Chinees-Indisch restaurant, gecontroleerd uitbranden. Rond 07:30 uur gaf de brandweer het sein brand meester. Het pand van de supermarkt is niet meer te redden, dat van het restaurant is flink beschadigd. Er zijn geen gewonden gevallen.

De materiële schade is volgens een woordvoerster van de supermarkt groot. De directie is donderdag aanwezig om de medewerkers op te vangen.

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid voor op de mobiele telefoon. Bij een noodsituatie wordt een bericht verstuurd waarin staat wat er aan de hand is en wat mensen het best kunnen doen. Je kunt zo'n bericht ook ontvangen als het netwerk overbelast is.

Sinds de introductie in 2012 is NL-Alert 100 keer ingezet. Steeds meer mobiele telefoons ontvangen de berichten automatisch, soms moeten mensen hun telefoon hiervoor nog instellen.