Na drie jaar ontwikkelen en testen brengt Erik Recter een slim horloge uit waarmee ouders hun kinderen kunnen volgen. Van de VS tot Zuid-Soedan: de KiGO weet altijd waar de drager is.

Recter kwam op het idee voor de KiGO toen zijn nichtje van zeven jaar oud vermist raakte tijdens een wintersportvakantie: "Ze nam in de drukte een andere piste en raakte vermist. Ze werd na een paar uur gelukkig weer gevonden, maar ik ging direct op zoek naar een oplossing om dit soort momenten voortaan te voorkomen."

De KiGO (33 gram) beschikt over een gps- en gsm-connectie, waarmee de locatie wordt bijgehouden. Met een app ziet de ouder waar het kind zich bevindt. Ook kan de ouder berichtjes naar het kind sturen, zoals een foto van een pannetje als het eten klaar is. De kinderen kunnen dan op een icoontje van een huis drukken om te laten weten dat ze eraan komen. Volgens Recter worden deze fotoberichtjes ook begrepen door kinderen die nog te jong zijn om te lezen.

Als het horloge af wordt gedaan, ontvangen de ouders direct een berichtje. Er is ook een zaklampje op het horloge aanwezig. De KiGO gaat 24 uur mee op één acculading en is naast waterdicht ook schokbestendig. In het horloge zit een simkaart van Vodafone waarmee er ook bereik is in ‘moeilijke landen als de VS, Malediven of Zuid-Soedan’. Als ouders meerdere KiGO-horloges aanschaffen, zien ze alle kinderen in dezelfde app op de kaart.

De KiGO wordt verkocht voor een adviesprijs van 189 euro in combinatie met een maandelijks abonnement van 6 of 8 euro, respectievelijk voor dekking in Europa en wereldwijd. De KiGO is bedoeld voor jonge kinderen die nog niet met een smartphone om kunnen gaan. Als het kind al een smartphone heeft, zijn er genoeg apps - zoals Family Locator - waarmee je als ouder de locatie van de telefoon kunt traceren.

Naast de KiGO zijn er nog meer trackinggadgets voor kinderen op de markt, waaronder de Bino van 27 euro. Dit is een armband waarmee ouders hun kind kunnen tracken. De armband is waterbestendig en heeft door het gebruik van bluetooth een maximale afstand van 35 meter; handig voor op het strand of als je wilt dat je kind niet te ver van huis gaat. Als je kind verder weg is dan 35 meter, gaat er op de telefoon een alarm af.
Foto