Twee Afghaanse broers van 16 en 22 jaar oud hebben elkaar dankzij de hulp van het BBC-radioprogramma 'Today' en een freelancejournalist na zeven jaar teruggevonden. De jongemannen dachten dat ze elkaar nooit meer zouden zien.
Noor (22) en zijn broer Alam (16) (schuilnamen), werden van elkaar gescheiden nadat hun vader in Afghanistan vermoord werd door een plaatselijke krijgsheer die ook hun huis platbrandde. Hun moeder vluchtte met Alam naar Pakistan. Noor werd door zijn familie naar Europa gestuurd.

Zeven jaar geleden arriveerde Noor in Calais en werd hij met een vrachtwagen het Verenigd Koninkrijk binnengesmokkeld. Daar kreeg hij een verblijfsvergunning. Via het Rode Kruis probeerde de jongeman tevergeefs contact op te nemen met Alam en zijn moeder. Dat lukte niet. Uiteindelijk gaf hij alle hoop op om hen ooit weer te zien.

Twee jaar geleden vormde een toevallige ontmoeting in een café in Pakistan de eerste aanleiding tot een weerzien tussen beide broers. Alam praatte er met een man die op bezoek was uit het Verenigd Koninkrijk. Hij toonde de jongen foto's op zijn telefoon van zijn leven in Engeland. Tot zijn verbazing spotte Alam zijn broer Noor op een van de foto's. ,,Ik was door het dolle heen. Ik kon mijn hart niet onder controle houden," herinnert Alam zich. ,,Mijn hart maakte sprongetjes."

De jongen smeekte de man om hem in contact te brengen met Noor, maar de man geloofde hem niet. Voor zijn terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk gaf hij Alam wel zijn telefoonnummer, maar hij beantwoordde geen enkel telefoontje van de jongen.

De moeder van Alam en Noor is ondertussen overleden. ,,Ze sliep met een foto van Noor naast haar," vertelt Alam. ,,Ze stierf met een gebroken hart." Na haar overlijden kwam Alam naar Calais, waar hij al acht maanden verblijft.

In het kamp benaderde hij een journalist van het BBC-programma 'Today' en smeekte hem om hem zijn broer te helpen vinden. Een week later kwam het programma in contact met de man die de foto's van Noor op zijn GSM had. Met zijn hulp kwamen ze erachter dat Noor in Londen woonde.

Het programma bracht beide jongens weer samen. Het werd een bijzonder emotioneel weerzien. Ze huilden en wilden elkaar niet meer loslaten. ,,Kijk, hij is een grote man," zegt Noor over zijn jongere broer. ,,Hij was nog maar een kind. Ik ben zo blij. Nu weet ik dat ik een goed leven zal hebben. Ik heb mijn familie gevonden."

Alam kan asiel aanvragen om zich bij zijn broer te mogen voegen in het Verenigd Koninkrijk. Zodra hij daar is, zal hij met een DNA-test moeten aantonen dat hij echt een broer van Noor is. Maar de jongen kan nog maanden moeten wachten in Calais vooraleer de autoriteiten in Frankrijk en Engeland zijn aanvraag verwerken. Meer dan 150 mensen in de 'Jungle van Calais' wachten immers op dezelfde procedure.