Nooit eerder had een echtpaar sámen de Mount Everest beklommen, totdat het Indiase echtpaar Rathod er eind vorige maand in slaagde. Tenminste, dat zeggen ze. Er zijn namelijk grote twijfels ontstaan over hun sportieve prestatie.

Het echtpaar zou foto's van hun expeditie naar de top hebben gefotoshopt, zodat het lijkt alsof ze er zijn geweest. Dat zegt alpinist Satyarup Siddhanta, de trotse eigenaar van de originele foto's.

Aan het begin van de expeditie droeg het echtpaar rode kleding. Op de top van de Mount Everest draagt de man plotseling een geel pak. Onwaarschijnlijk, noemen klimexperts dat. Het is te koud om van kleding te wisselen op de Mount Everest en te vermoeiend om extra kleding mee te zeulen.

Het stel vertelde op een persconferentie op 5 juni trots over hun expeditie naar de top van 's werelds hoogste berg op 23 mei. Ze kregen daarbij naar eigen zeggen hulp van sherpa's van klimbedrijf Makalu Adventure uit de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Het echtpaar had ook nog ander bewijs: een certificaat van de Nepalese overheid. En natuurlijk de foto boven dit artikel. Daarop staat de man met de Indiase vlag.

De foto's zijn ook alpinist Satyarup Siddhanta opgevallen, die regelmatig foto's van zijn bergbeklimmingen op Facebook deelt. Hij schrijft dat de foto's zijn gestolen en aangepast door de Rathods. "Ze hebben mijn foto's gejat en gefotoshopt", zegt hij. "En daar hebben ze ook nog certificaten mee verdiend. Waar gaat het heen met de bergklimsport? Schaam jullie!"

"Ik weet niet of dit echtpaar de berg beklommen heeft, of niet", zegt de gedupeerde Siddhanta tegen Mail Online. "Ik was er niet bij, dus ik kan het niet controleren. Maar ik wil niet dat mijn foto's worden misbruikt. Die foto's betekenen veel voor me."

Het echtpaar Rathod was voor Mail Online niet voor een reactie bereikbaar. Op de website van klimbedrijf Makalu Adventure staat nog steeds dat de twee succesvol de Mount Everest hebben beklommen.
Foto