Zo'n negen miljoen Chinese studenten zoeken op dit moment een vervolgopleiding. Maar de kans dat ze zich inschrijven voor een universiteit die eigenlijk niet bestaat, wordt steeds groter. Een Chinese website nagelt daarom tientallen van deze nep-universiteiten aan de schandpaal.

Jarenlang studeer je met klasgenoten, je volgt college en uiteindelijk haal je een diploma. Maar dan blijkt dat niets waard: je school was nep. Het is een groeiend probleem in China, en daarom roept de site sdaxue.com toekomstige studenten op uit te kijken voor oplichters, schrijft The Guardian.

Dertig 'universiteiten', verspreid over twaalf provincies, probeerden studenten geld afhandig te maken door hen collegegeld te laten betalen terwijl de opleiding helemaal niet bestond. Maar daar blijft het niet bij. Volgens de krant brachten studenten soms jaren door op een universiteit, om er op de avond van hun diploma-uitreiking achter te komen dat het papiertje niets waard is.

De universiteiten dragen namen die sprekend lijken op die van scholen die wél geaccrediteerd zijn. Het probleem is de laatste jaren zo serieus geworden, dat de site is opgericht om de goede van de foute universiteiten te scheiden. Alleen al in het afgelopen jaar publiceerde de website de namen van 118 neppers.