Een wildwaterattractie in de Amerikaanse staat North Carolina is gesloten na de dood van een 18-jarig meisje. Ze overleed door een zeldzame infectie, veroorzaakt door een hersenetende amoebe.

Lauren Seitz uit Ohio overleed vorige week zondag nadat ze bij het National Whitewater Center was geweest. Ze liep tijdens het raften een zeldzame infectie op, veroorzaakt door de naegleria fowleri, beter bekend als de hersenetende amoebe. Deze parasiet kan het lichaam binnendringen via de neus en vervolgens het zenuwstelsel aanvallen.

Na de dood van de tiener werden bij het waterpark verschillende sporen van de amoebe aangetroffen. In het Whitewater Center kan voorlopig niet meer geraft worden. Het park blijft wel open voor andere activiteiten.

De amoebe komt voor in warme meren, rivieren en beekjes en overleeft alleen in zoet water. De kans dat je na een infectie overlijdt is volgens het Amerikaanse Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie (CDC) 97 procent. Maar infecties zijn zeer zeldzaam. Terwijl in de Verenigde Staten dagelijks zo'n tien mensen omkomen door verdrinking, werden sinds 1962 in totaal 138 van deze infecties geregistreerd in het land.
Foto