Een vrouw uit de Amerikaanse staat Texas die een kaakoperatie onderging, kreeg niet alleen een nieuwe kaaklijn, ze klonk na de ingreep ook totaal anders. Voortaan gaat ze door het leven met een zwaar Brits accent en mogelijk gaat dat niet meer weg.

Lisa Alamia onderging de operatie in december 2015. Toen ze bij haar thuiskomst met een Brits accent bleek te spreken, dachten haar kinderen dat ze een grapje maakte. ,,Ik was erg geschokt," vertelt Alamia nu aan ABC News. ,,Ik wist niet hoe ik ermee om moest gaan. Ik was erg in de war."

Bij Alamia werd het buitenlandsaccentsyndroom vastgesteld: een zeer zeldzame spraakstoornis die iemands uitspraak verandert zodat hij of zij met een vreemd accent lijkt te spreken. De voorbije honderd jaar zijn er slechts een honderdtal gevallen bekend. De aandoening wordt meestal veroorzaakt door hersenbeschadiging, maar volgens Alamia's neuroloog is daar bij haar geen sprake van.

,,Het is zo zeldzaam dat neurologen niet geloven dat het een echte aandoening is," zegt neuroloog dr. Toby Yaltho. ,,Het is belangrijk om te weten dat ze niet doet alsof."

De vrouw is overigens zelf nooit in Groot-BrittanniŽ geweest: ,,Ik ben nooit het land uit geweest, met uitzondering van een missiereis naar Mexico. Maar dat is niet waar mijn accent vandaan komt."

Er is momenteel nog geen remedie voor de aandoening. Hoewel het accent met de tijd kan vervagen, kan het ook blijvend zijn. Alamia, die vreesde dat mensen haar niet zouden geloven, wil beginnen met spraaktherapie, zelfs al beseft dat ze dat haar accent niet bepaalt wie ze is. ,,In het begin was dat mijn angst, maar ik zei tegen mezelf 'weet je wat, Lisa? Je bent nog altijd jezelf. Je bent wie je bent'."
Filmpje