Het zijn zware tijden voor Keagan, de stoere berberaap die een paar weken geleden naar Apenheul kwam vanuit de Britse dierentuin Combe Martin. De vrouwen in zijn nieuwe woongebied jagen hem iedere dag het schrikdraad over, zo de boom in.
De bedoeling is dat hij de nieuwe baas van de groep wordt en voor nageslacht zorgt. De vrouwen gedragen zich echter niet als bekoorlijke schonen waar die Britse hunk weleens aan mag snuffelen, maar ontpoppen zich als ware bitches. Keagan koos wijselijk eieren voor zijn geld. ,,Hij is direct het berberapengebied uit gesprongen'', zegt hoofd dierverzorging Warner Jens. ,,Dat er schrikdraad omheen staat, nam hij voor lief.''

Sindsdien gaat Keagan omzichtig te werk, ziet Jens. ,,Hij loopt om het gebied heen en springt er af en toe in. De vrouwen jagen hem er dan snel weer uit. Er heeft zich onder meer een vechtpartijtje voorgedaan met twee vrouwen''.

Dat de nieuwe groepsleider besluit zich uit de voeten te maken, is niet zo vreemd, vindt Jens. "Hij krijgt vijftien vrouwen tegenover zich, dan valt het niet mee hoor."

Apenheul vindt het geen probleem dat de nieuwe baas zo veel moeite heeft voet aan de grond te krijgen. "Het gaat net als in het wild, als een mannetje zijn oog heeft laten vallen op een groep vrouwen. Die vrouwen accepteren hem niet zomaar", weet Jens.

Bezoekers via uitgang naar binnen
Afgelopen weekeinde besloot Apenheul vanwege de situatie in de groep de ingang van het berberapengebied gesloten te houden en bezoekers via de uitgang naar binnen te laten. De reden daarvoor is dat Keagan op dit moment een boom vlak bij de ingang als favoriet plekje heeft. Wat Apenheul betreft, is dat prima. ,,Als een aap een losloopgebied verlaat, is hij nog steeds in het park. Wij hebben geen tijgers of leeuwen waar hij bang voor zou moeten zijn.''

Keagan toont zich ondertussen een doorzetter. Zocht hij de eerste keer al na een paar minuten een veilig heenkomen, gisteren hield hij het al een uur of twee in het berberapengebied uit, zegt Jens. Als het écht lang gaat duren, dan is er sowieso de wetenschap dat in oktober het paarseizoen begint. "Dan willen de dames hem alsnog wel in de buurt hebben."
Foto