Op zijn reis door Peru leek het Jared Frank (22) een goed idee om een selfie te nemen met een voorbij razende trein. Hij dacht dat hij op veilige afstand stond, maar het leverde hem toch een harde trap van de machinist op. Het redde zijn leven én maakt hem nu stinkend rijk.

De video van Franks mislukte selfie duurt maar elf seconden, maar trok al bijna dertig miljoen kijkers op YouTube. Handig voor de 22-jarige Canadees, want elke ‘view’ levert hem geld op. Dat komt doordat YouTube geld verdient aan advertenties en een klein deel daarvan deelt met populaire YouTube-kanalen. Een bedrijf als Junkin Media helpt die kanalen nog meer geld te verdienen door meer kijkers te trekken. Een deel van die inkomsten gaat naar het bedrijf, het andere deel naar de filmmaker.

Vrijwel direct na het uploaden van zijn video werd Frank door meerdere bedrijven benaderd. Uiteindelijk koos hij voor Junkin Media, die hem beloofde dat zijn video 1,50 tot 11,50 euro per duizend kijkers kan opleveren. Frank krijgt daar 70% van, wat neerkomt op zo’n 21.600 tot 180.000 euro in totaal. Hoeveel het precies wordt, is pas duidelijk als YouTube zijn maandelijkse rapport publiceert. Aan de Canadese nieuwszender CBC vertelt Frank dat hij het geld zal gebruiken voor zijn filmopleiding en dat hij er wat nieuwe filmideeën mee wil financieren. Zijn stunt leverde hem al tienduizend abonnees op zijn kanaal op.
Filmpje