Een kunstmatig hart heeft de 25-jarige Stan Larkin bijna anderhalf jaar in leven gehouden terwijl hij moest wachten op een donorhart.

Stan lijdt net als zijn oudere broer aan een erfelijke hartspierziekte. In december 2014 werd zijn hart verwijderd en vervangen door een extern kunsthart. Deze ruim 6 kilo wegende machine is het best te vergelijken met een kleine rugtas die je altijd met je meedraagt.

Het apparaat is ontworpen voor mensen met compleet hartfalen en pompte al die tijd met behulp van perslucht het bloed door Stans lichaam.

Na 17 maanden kreeg Stan eind mei eindelijk zijn donorhart. Net als in Nederland, waar dinsdag het 'Ja tenzij'-voorstel bij orgaandonatie opnieuw werd afgewezen, is het in de Verenigde Staten extreem moeilijk om een donor te vinden.

Stans herstel verloopt voorspoedig. "Het was een emotionele achtbaanrit", vertelt de basketbal-liefhebber in de Amerikaanse media. "Ik kreeg de transplantatie twee weken geleden en ik heb het gevoel dat ik nu al kan joggen. Ik wil de donor bedanken en hoop de familie op een dag te ontmoeten. Hopelijk willen zij dat ook."
Filmpje