Dit hou je niet voor mogelijk. In de spits is er altijd file rond Brussel, maar dit keer stond het werkelijk muur- en muurvast en liep de file door tot op het einde van de E40, vanaf Ternat. De reden? De Leopold II-tunnel in Brussel was woensdagmorgen ruim een uur dicht, omdat ... Mobiel Brussel de controle over de tunnel vanop afstand was kwijtgeraakt. Pas iets voor 8.00 uur kon de tunnel weer open.

"Vanwege een technisch incident is de Leopold II-tunnel gesloten voor het verkeer in beide richtingen", klonk het in de tweet van het verkeerscentrum van Brussel Mobiltiteit MobirisNL woensdagmorgen vroeg.

Wat dat technisch incident precies was? Wel, "de tunnel werd ruim een uur gesloten omdat er een probleem was met de communicatie tussen de tunnel en het controlecentrum, met de bediening op afstand dus", vertelde Paemen, woordvoerster van Mobiel Brussel aan VTM Nieuws. Het precieze probleem was - hier komt het - dat de controle over de tunnel vanop afstand was kwijtgeraakt. Oftewel: de afstandsbediening voor de luchtfilters was verloren geraakt.

Rond Brussel is er altijd file rond de spitsuren, dus nu stond het werkelijk muur- en muurvast. Op de E40 stond file tot in Ternat, meldde het Vlaams Verkeerscentrum. Pas iets voor 8.00 uur kon de Leopold II-tunnel weer open. "We kunnen de tunnel nu beheren vanuit de technische lokalen, zodat de tunnel weer open kan", verklaarde Paemen. Toch raadde het Vlaams Verkeerscentrum iedereen aan om de Brusselse Keizer Karellaan te vermijden en de hoofdstad via Anderlecht of via de A12 in te rijden.