Het platte gezegde 'Heb je soms honing aan je kont' ging voor de 65-jarige Carol Howarth wel erg letterlijk op. Haar zilvergrijze Mitsubishi Outlander werd zondag, na een bezoekje aan een natuurgebied in de buurt van Haverfordwest, ruim een dag lang gevolgd door een zwerm van zo'n 20.000 bijen.

De zoemende diertjes wisten niet van ophouden en bevolkten de achterkant van Howarths auto, schrijft The Telegraph. 'Een ongelooflijke gebeurtenis', noemt Carol het die de diertjes pas in de gaten kreeg toen ze na het doen van een boodschap terugkwam bij haar wagen. ,,Ik had nog nooit zoiets gezien.'' Drie imkers, een boswachter en een aantal omstanders kwamen er aan te pas om de gigantische zwerm in een kartonnen doos te krijgen.

Terwijl ze weg was, waren de bezige bijen op Carols auto geland en krioelden over de achterkant van het voertuig. Voorbijgangers maakten ondertussen foto's van het spektakel. ,,Het was fantastisch'', zegt boswachter Tom Moses. ,,Ik reed voorbij en zag die enorme bruine vlek.'' Bang dat iemand de bijenzwerm met verdelger te lijf zou gaan, belde hij snel met de bijenhoudersvereniging van Pembrokeshire.

Twee leden van de club hielpen om de bijen te vangen. Helemaal zonder slag of stoot ging dat niet. Moses werd meerdere keren in hoofd, nek en oren gestoken. Ervan overtuigd bevrijd te zijn van haar gestreepte volgelingen reed Carol naar huis. De volgende dag waren de bijen echter terug en hadden opnieuw bezit van haar auto genomen. Gelukkig waren de bijenhouders ten tweeden male bereid de beestjes te verwijderen. En dit keer voor goed.

,,Het idee bestaat dat er een bijenkoningin opgesloten zat in mijn auto en de zwerm daarom volgde'', zegt Carol. ,,Niemand heeft de koningin echter kunnen vinden, dus ik weet niet of dat klopt.'' Roger Burns, van de bijenhoudersvereniging, zegt dat de bijen mogelijk ook door iets zoets in de auto kunnen worden aangetrokken. Als dank voor de reddingsoperatie werd imker Burns zo'n 15 a 20 keer gestoken.
Foto