Een stagiair van 23 heeft het stagebedrijf uit Alkmaar dat hem wegstuurde een flinke trap na gegeven. Kickstart Your Social Media beheert de socialemediakanalen van hun klanten en oud-stagiair Noza O. had toegang tot het programmaatje waarmee dat gebeurde. Zo kon hij uit wraak dingen plaatsen op de accounts.

"Eind januari heeft hij daar quotes van Hitler, faillissementsberichten en porno op geplaatst", zegt eigenaar Reinoud Bliek. "In eerste instantie dachten we: we zijn gehackt. Maar daarna hadden we al gauw door wat er aan de hand was. Zijn IP-adres werd achterhaald en toen bleek dat hij achter die posts zat."

Gisteren is O. veroordeeld tot een werkstraf van 40 uur. "En hij moet van de rechter 1000 euro schadevergoeding betalen", zegt Bliek. "Dat bedrag was moeilijk vast te stellen, omdat het gaat over reputatie en imago en de schade dan lastig is te bepalen."

Het bedrijf stuurde de stagiair een maand voor dit alles gebeurde weg omdat hij niet functioneerde. "We hadden hem daar al een paar keer op aangesproken en op een gegeven moment was het genoeg", zegt Bliek. Daarna zou de stagiair ook zijn geschorst door zijn opleiding.