Op zoek naar een mooi huis, uitzicht op de zee, veel grond en vooral weinig geld? Zoek niet verder, want dan ligt jouw paleisje aan de kust van Wales, vlakbij het plaatsje Llandudno. De Britse staatsbosbeheer verhuurt de boerderij voor een luttele 1 pond per jaar. Maar er zit wel een wollig addertje onder het gras.

Vijfhonderd schapen en een paar geiten, om precies te zijn. De dieren moeten door de nieuwe huurder van boerderij Parc Farm, idyllisch geleden op de top van Great Orme, verzorgd worden.

Modern boeren is er niet bij in Wales. ,,Als op deze plek niet een heel specifiek begrazingsregime wordt aangehouden, zal deze gevoelige natuur het niet overleven'', aldus William Greenwood, baas van The National Trust, dat eigenaar is van het landschap. Volgens Greenwood zijn de flora en fauna op Parc Farm uniek in de wereld.

De grote kudde schapen moet steeds verplaatst worden door de herder om de natuur een zo goed mogelijke kans te geven om te groeien. En er moet niet alleen op de schaapjes worden gelet. Het park waar de boerderij op ligt, heeft jaarlijks 600.000 bezoekers. ,,Voor Orme zijn we daarom op zoek naar een huurder die het boeren ziet als het behouden van een gezonde natuur en die ook de bezoekers hier op aanspreekt.''

Om de nieuwe huurder, die in september aan de slag kan, een goede kans van slagen te geven, heeft The National Trust besloten om een symbolisch bedrag te vragen voor de huur. Greenwood: ,,We halen zo de financiŽle druk weg zodat de huurder zich kan toeleggen op natuurbehoud in plaats van het maken van winst.''