Het Amsterdamse museum Micropia toont vanaf vandaag een dood giraffe-veulen, dat al bijna voor de helft is afgebroken door micro-organismen. Het museum wil zo laten zien wat het effect is van het afbraakwerk van de micro-organismen, ook wel microben genoemd.

Met het afbreken van het kadaver geven de microben belangrijke bouwstoffen terug aan het ecosysteem. Het is volgens het museum voor het eerst dat "de cirkel van het leven op deze manier zichtbaar wordt gemaakt".

Microbioloog bij Micropia Wiebe Sloot van Micropia spreekt dan ook van een bijzondere expositie. "Het veulen is voor ongeveer 60 procent afgebroken. De huid en de botten zijn nog redelijk intact, maar bijvoorbeeld de ogen en het buikweefsel zijn al verdwenen."

Het girafje was pas drie dagen oud toen het in 2014 een natuurlijke dood stierf in Artis. Hoewel het dier dus al ruim twee jaar dood is, hoeven bezoekers zich geen zorgen te maken over penetrante geuren. "Het proces van afbraak is met behulp van gammastraling, die alle levende organismen doodt, beŽindigd. Wat rest is een stilleven in een afgesloten vitrine."

Eerder deze maand werd Micropia uitgeroepen tot het meest vernieuwende museum van Europa. Volgens de juryleden van de European Museum of the Year Award tilt Micropia het begrip museum naar een hoger niveau, door de onzichtbare wereld van microben zichtbaar te maken.
Foto