Wat een feestelijk onthaal had moeten zijn, is uitgemond in een grote rel in Japan. Met als gevolg dat softbalster Miu Goto een nieuwe olympische gouden plak krijgt van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Goto werd door de burgemeester van haar woonplaats Nagoya welkom geheten, omdat ze met het Japanse softbalteam olympisch kampioen is geworden. De gouden medaille die ze voor die prestatie kreeg, gaf ze bij de ceremonie even aan de burgemeester.

Takashi Kawamura zette zijn mondmasker vervolgens af en beet in de olympische plak van Goto. Een storm van protest op sociale media was het gevolg, omdat de burgemeester zich daarmee niet aan de coronaregels hield.

De medaille werd in de Japanse pers omgedoopt tot de microbe-medaille en het IOC heeft inmiddels besloten een nieuw en virusvrij exemplaar naar Goto op te sturen.

De burgemeester heeft zich teruggetrokken voor tal van openbare aangelegenheden. Zo zal hij er niet meer bij zijn als de olympische fakkel voor de Paralympische Spelen over een paar dagen door Tokio trekt.