Een Britse man is tijdens het graven in zijn tuin in Wiltshire gestuit op restanten van een Romeinse villa. Luke Irwin wilde elektriciteitskabels leggen maar vond plotseling een moza´ek in uitstekende staat. Verdere opgravingen onthulden een 'buitengewoon goed bewaarde villa'.
De villa, waarvan wordt vermoed dat het de enige in zijn soort in het land is, werd blootgelegd tijdens een acht dagen lange graafperiode. Volgens Historic England, de historische commissie van het Verenigd Koninkrijk, is het al jaren geleden dat er nog een dergelijke vondst werd gedaan.

Tijdens de opgraving werden de resten van honderden oesters gevonden. Dat zou erop duiden dat de villa eigendom was een rijke familie. De oesters werden toentertijd kunstmatig gekweekt en in emmers zout water van de kust levend naar het huis gebracht.

Er werd ook aardewerk van 'bijzonder hoge status' aangetroffen, alsmede munten, broches en botten van dieren. ,,We hebben een hele reeks voorwerpen gevonden die laten zien hoe luxueus het leven van de familie was", zegt Dr. David Roberts van Historic England.

De villa, die gebouwd werd tussen 175 en 220, werd niet meer aangeraakt sinds ingestort te zijn, zo'n 1400 jaar geleden. Daardoor is het gebouw 'van enorm belang'. ,,Dit is zonder twijfel een erg waardevolle plek voor onderzoek, met geweldig veel potentieel", zegt Roberts. ,,Het is een van de beste plekken waar ik heb kunnen werken."
Foto