Toen zijn moeder onwel werd, deed de 8-jarige Daan precies wat er moest gebeuren: hij belde het noodnummer en gaf door wat er aan de hand was. Als beloning voor zijn koele optreden mocht hij woensdag op bezoek bij de meldkamer. De ontvangst door de ambulancecentraliste was hartelijk.

Bij de Meldkamer Oost Nederland in Apeldoorn staat de 8 jaar oude Daan Hendriks inmiddels bekend als een held. In januari zag de jongen zijn moeder onwel worden. De rechterkant van haar lichaam was verlamd. Daan belde vervolgens zelf 112, bleef daarbij ijzig kalm en voorzag de centralist in de meldkamer van alle benodigde informatie.

Woensdag mocht de jonge Deventenaar op bezoek in Apeldoorn, omdat hij na zijn optreden erg benieuwd was geworden hoe het er in zo'n meldkamer aan toegaat. Daar ontmoette hij, vergezeld door zijn moeder Marlieke, ook Esther van Amstel, de ambulancecentraliste die hij in januari aan de telefoon had.

Voor Van Amstel was het de eerste keer in haar vijftien jaar durende loopbaan bij de meldkamer dat ze een melder achteraf ontmoette: ,,Ongelooflijk hoe rustig Daan bleef tijdens de melding, en hoe hij ons van informatie bleef voorzien, terwijl het met zijn moeder op dat moment niet zo goed ging."

Tijdens het bezoek werd aan Daan uitgelegd hoe een melding binnenkomt en verwerkt wordt. Daarna kreeg Daan een oorkonde en een medaille, speciaal voor hem ontworpen. ,,Ik kreeg ook een hele dure ambulance. Het was heel gaaf", aldus de jonge Deventenaar. ,,Dat ik rustig bleef aan de telefoon, was ook omdat ik op school al EHBO had geleerd. Daarbij hebben we ook gepraat over bellen met 112. Dus ik wist al een beetje wat ik moest doen: rustig blijven."

Na het bezoek aan Apeldoorn weet Daan ook al precies waar hij zijn spreekbeurt over gaat houden: ,,Over de meldkamer!"
Foto