De Egyptische premier Sherif Ismail heeft zijn minister van Justitie, Ahmed al-Zind, ontslagen nadat die op televisie had gezegd dat hij zelfs de profeet Mohammed zou arresteren als die de wet zou overtreden. Op de uitspraak volgde een golf van protest. "Ik vraag vergiffenis van God", zei Zind toen hij besefte wat hij zojuist had gezegd. Hij bood zijn excuses aan, maar dat mocht niet meer baten.

Egyptische rechters namen het onmiddellijk op voor Zind, zelf een voormalige rechter van het hooggerechtshof. Het ging om een verspreking, vonden ze. Dat had iedereen kunnen overkomen. Ontslag vonden ze een te harde straf voor iemand die "het Egyptische volk heeft beschermd tegen de terroristische organisatie die het land omver wilde werpen."

Gedoeld wordt op de Moslimbroederschap, waar Zind een fel tegenstander van is. In januari ontstond ook al ophef over uitspraken van de minister van Justitie. Toen zei hij in een televisie-interview dat hij pas tevreden zou zijn als voor elke door extremisten vermoorde militair tienduizend strijders van de Moslimbroederschap zouden zijn gedood.

Ook de voorganger van Zind moest opstappen vanwege een onhandige uitspraak. Hij was van mening dat kinderen van vuilnismannen ongeschikt waren om in de rechterlijke macht werkzaam te zijn. Alleen mensen uit een zowel financieel als moreel gezond milieu komen daarvoor in aanmerking, vond Mahfouz Saber.