De hoge kosten van energieneutraal bouwen worden vaak aangevoerd als reden om af te zien van deze milieuvriendelijke ontwikkeling. Maar energiezuinige woningen hoeven helemaal niet duur te zijn. Dat toont het Franse architectenbureau Multiple Studio aan met hun Popup House: een ruime, goedkope energieneutrale woning.
De architecten van Multiple Studioe ontwikkelden een PopUp House dat je helemaal uit elkaar kunt halen en geheel kunt hergebruiken. Een verwarming is overbodig door het gebruik van unieke isolatieblokken. Volgens de Dutch Design Studio is het bouwsysteem kinderlijk eenvoudig. De woning bestaat uit een houten frame, een plaatmaterialen houten vloer, isolatieblokken en alles wordt bij elkaar gehouden met behulp van houtschroeven.

Alle blokken en platen worden direct op de juiste maat besteld. Je hoeft het huis op de bouwplaats alleen nog in elkaar te zetten met een boormachine. Als je wilt, kun je een Pop-up house bovendien zo bouwen dat hij voldoet aan de zeer strenge Passivhaus energiestandaard eisen, dat wil zeggen dat het huis dan helemaal energieneutraal is.

De woning staat binnen uiterlijk twee weken. Je hebt dan 130 m2 energiezuinig woonoppervlak.
En dat voor de prijs van 38.000,- Daar zou toch plaats voor moeten zijn in nieuwbouwwijken?

De Dutch Design Studio signaleert overigens ook enkele nadelen aan het Popup House. Bij een verbouwing zit je bijvoorbeeld vast aan de aannemer die het huis gebouwd heeft, want je kunt niet ineens andere materialen toepassen, aangezien de gebouwschil dan niet meer gesloten is en de luchtdichtheid dan niet meer te halen zijn.
Ook zelf ergens een leiding in vrezen is lastig. Je kunt wel zagen in de isolatie, maar dit wordt niet geadviseerd. Dan kun je beter leidingen in de isolatie snijden met een hete draad.