De Pakistaanse politie heeft een negenjarig meisje gered, dat uitgehuwelijkt zou worden aan een 14-jarige jongen om een familieruzie bij te leggen. Er werden vier dorpsoudsten gearresteerd, die de "compensatiebruiloft" hadden geregeld.

Deze tussenkomst in de grootste provincie van Pakistan, Punjab, is zeldzaam in een land waar het vaak cultureel aanvaardbaar is om door middel van een huwelijk bondgenootschap te sluiten, ruzie bij te leggen, of schulden af te lossen.

De politie arresteerde de vier leden van de dorpsraad, die had besloten dat het meisje in vani, oftewel huwelijkscompensatie zou worden gegeven, om een geschil tussen twee families in het district Rahim Yar Khan van de provincie Punjab bij te leggen.

"De vrouw van de broer van het meisje overleed als gevolg van een aantal gezondheidsproblemen een paar weken geleden, en de familieleden van deze vrouw verdachten het gezin en beschuldigde hen van moord," vertelt adjunct-inspecteur van politie Mamoonur Rasheed.

"Op 3 maart, besloot de dorpsraad om het kleine meisje in Vani te geven om de kwestie van de vermeende moord af te wikkelen."

De Raad besloot dat het meisje zou trouwen met een 14-jarige neef van de overleden vrouw van haar broer, terwijl de broer 150.000 roepies ($ 1,430) zou betalen aan de familie van zijn overleden vrouw.

Drie procent van de meisjes in Pakistan zijn getrouwd voordat ze de 15 zijn, en 21 procent voor de leeftijd van 18, volgens UNICEF gegevens.

De ouders van het kindbruiden zijn vaak arm en gebruiken het huwelijk als een manier om te zorgen voor de toekomst van hun dochter, vooral in gebieden waar weinig economische kansen voor vrouwen zijn. De straf voor ouders die hun dochter zo jong uithuwelijken is een maand gevangenisstraf en $10 boete.