Het was ooit de 's werelds grootste bekende diamant, is 100 miljoen waard en maakt op dit moment deel uit van de Britse kroonjuwelen.
Maar India wil het terug.

Bollywood sterren en ondernemers hebben zich verenigd om een gerechtelijke procedure te beginnen in het Londense High Court om de Koh-i-Noor diamant terug te krijgen.

De diamant werd in de kroon gedragen door de koningin-moeder bij de kroning van haar echtgenoot koning George VI in 1937 en opnieuw bij de kroning van koningin Elizabeth in 1953.

De groep, die zichzelf de "Berg van Licht" noemt, zegt dat de 105-karaats diamant werd gestolen uit India, en eisen dat de Britse regering het teruggeeft.

De steen is "een van de vele artefacten uit India die onder dubieuze omstandigheden weggehaald zijn", aldus David de Souza.

Souza beweert dat tijdens de Britse kolonisatie van India niet alleen rijkdommen gestolen zijn maar dat ook de "psyche van het land vernietigd is".

Het juweel werd gegeven aan de regerende Koningin van de tijd door de laatste heerser van de Sikhs, Duleep Singh, nadat de Britten Punjab bezet hadden.

Bollywood ster Bhumicka Singh, ook deel van de groep, zei: "De Koh-i-noor is niet alleen een 105-karaat steen, maar een deel van onze geschiedenis en cultuur en moet ongetwijfeld worden geretourneerd."

Historicus Andrew Roberts vertelde de Mail on Sunday: "Degenen die hierbij betrokken zijn moeten erkennen dat de Britse kroonjuwelen precies de juiste plek voor de Koh-i-Noor diamant is, in dankbare erkenning voor meer dan drie eeuwen van de Britse betrokkenheid bij India, die hebben geleid tot de modernisering, ontwikkeling, bescherming, taalkundige eenwording en uiteindelijk de democratisering van de sub-continent. "

De onenigheid over het eigendom heeft parallellen met de Elgin Marbles. Deze oude sculptuur staat momenteel in het British Museum, maar Griekenland vraagt allang naar de terugkeer.
Foto