Farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson is in de Amerikaanse staat Missouri veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 72 miljoen dollar (65 miljoen euro). Johnson & Johnson moet het bedrag betalen aan de nabestaanden van Jacqueline Fox, die op 62-jarige leeftijd stierf aan eierstokkanker.

Jacqueline Fox zou kanker gekregen hebben nadat ze tientallen jaren Baby Powder, dat talk bevat, en Shower to Shower (een soort parfum voor de vrouwelijke genitaliŽn) gebruikte. Een jury achtte Johnson & Johnson schuldig wegens fraude, nalatigheid en samenzwering.

,,Het bedrijf weet al sinds de jaren 80 dat die producten schadelijk zijn en loog desondanks tegen consumenten en regelgevende instanties", aldus Jere Beasley, de advocaat van de familie tijdens een persconferentie.

Het farmaceutisch bedrijf liet in een reactie weten dat Johnson & Johnson 'geen grotere verantwoordelijkheid heeft dan de gezondheid en veiligheid van consumenten'. Een woordvoerster van het bedrijf zegt: ,,We zijn teleurgesteld over de uitkomst van de rechtszaak. We voelen mee met de familie, maar wij geloven dat cosmetische talkpoeder een veilig product is, iets wat wordt bevestigd door tientallen jaren van wetenschappelijk onderzoek."