Het Amerikaanse Congres wil dat het adres van de Chinese ambassade in het land wordt aangepast. De politici willen de plek waar het gebouw ligt vernoemen naar de dissidente Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo.

De ambassade zit nu nog aan het neutrale International Drive 3505, in de ambassadewijk van de Amerikaanse hoofdstad. De senatoren willen het lapje grond waar het gebouw staat Liu Xiaobo Plaza noemen.

De wet werd ingediend door senator en presidentskandidaat Ted Cruz. Het voorstel kreeg de steun van alle senatoren.

Liu Xiaobo kreeg in 2010 de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn strijd voor meer democratie in China. Hij zit een celstraf uit van elf jaar. Na de toekenning plaatste China zijn vrouw onder huisarrest en censureerde berichten over de prijs.

China noemt het voorstel "een provocatie en contraproductief". Een woordvoerder van de ambassade zegt dat "we de VS oproepen dit soort acties te staken".

Het voorstel heeft een historisch precedent: in de jaren 80 lag de ambassade van de Sovjet-Unie aan het Andrej Sacharov Plaza 1. Ook Sacharov was een dissident die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

President Obama is het ook niet eens met het wetsvoorstel en is van plan zijn veto erover uit te spreken.

"We blijven druk op China uitoefenen om de mensenrechten te respecteren en Liu Xiaobo en andere politieke gevangenen vrij te laten. Maar we zijn niet van mening dat dit trucje van senator Cruz de beste manier is om dat de bereiken. Sterker nog: zo'n stunt maakt het moeilijker."

"Jammer dat president Obama het liever opneemt voor de communistische Chinezen dan voor Liu", reageert een woordvoerder van Cruz. "Als Cruz president wordt gaan we het anders doen."