Je telefoon opladen door te lopen? Dat is over een paar jaar misschien wel hartstikke gewoon. Onderzoekers van de universiteit van de Amerikaanse staat Wisconsin hebben een techniek ontwikkeld die elektriciteit kan opwekken bij elke pas die je zet.

Met de schoen kan elektriciteit worden opgewekt om later te gebruiken, bijvoorbeeld door een smartphone op te laden. Met de schoen is het daarom straks mogelijk om altijd en overal een elektriciteitsbron te hebben, zeggen de onderzoekers Tom Krupenkin en Ashley Taylor.

"Er zit veel energie in de menselijke looppas", zegt Krupenkin. "Lopen kan tot 10 watt per schoen produceren. Bij elkaar kan dat 20 watt zijn en dat is niet niks. Zeker niet als je kijkt naar de stroom die de meeste moderne apparaten nodig hebben."

De onderzoeker denkt dat al een deel van de energie genoeg is om kleine mobiele apparaten op te laden, waaronder smartphones, tablets, laptops en zaklantaarns. Volgens Krupenkin is 2 watt genoeg om een smartphone op te kunnen laden.

Krupenkin en Taylor hebben een apparaat gemaakt dat stroom opwekt door er druk op te zetten. Het apparaat maakt gebruik van nano-technologie en kan stroom halen uit een speciale vloeistof tussen twee plaatjes. Door er gewicht op te zetten wordt die vloeistof door een minuscule gaatjes in een van de plaatjes geperst waardoor bubbeltjes ontstaan. Het klappen van de belletjes levert energie op.

De onderzoekers hebben een proefmodel van het apparaat gemaakt waarmee ze 10 watt per vierkante meter kunnen opwekken. Dat is nog te weinig voor een praktische toepassing in een schoen, maar Krupenkin en Tayler verwachten dat de techniek veel efficiŽnter kan.

De onderzoekers zien in eerste instantie toepassingen voor het leger. Moderne soldaten hebben allerlei elektrische apparatuur bij zich, zoals gps-ontvangers, radio's en nachtkijkers. Al die apparaten hebben nu zware accu's om ze van stroom te voorzien. Door ze met de schoenen van stroom te voorzien, hebben ze minder van die accu's nodig.
Foto