Een duik in de Königssee in Duitsland heeft voor een meisje uit Essen bijzonder lucratief uitgepakt. De zestienjarige dook van de bodem van het meer een goudstaaf op en mag de kostbare klomp metaal ter waarde van 16.000 euro houden.

Het meisje, dat anoniem wenst te blijven, was begin augustus op vakantie in de buurt van het meer in Beieren. Op 7 augustus nam ze een verfrissende duik en stuitte toen op de kostbare vondst. Goudeerlijk bracht ze de staaf naar de afdeling gevonden voorwerpen van de gemeente Schönau am Königssee. Die kon de rechtmatige eigenaar niet binnen een halfjaar traceren en dus mag het meisje de goudstaaf houden.

De wildste verhalen doen de ronde over de herkomst van het goud. Zo gingen er geruchten dat het behoorde tot de goudvoorraad van de Nazi's. Königssee ligt maar een paar kilometer van het stadje Berchtesgaden en de Obersalzberg. Daar hielden Adolf Hitler en andere hooggeplaatste nazi's zich op van de jaren '20 tot en met de Tweede Wereldoorlog.

Goudexperts wisten echter vrij snel uit te sluiten dat het goud uit het Derde Rijk afkomstig was. Ze achterhaalden dat de staaf het merk had van de Firma Degussa, maar omdat het serienummer was weggevijld viel er nog steeds geen eigenaar aan te wijzen. ,,Verschillende mensen hebben zich wel gemeld, maar niemand kon bewijzen dat het goud van hem of haar was'', aldus een gemeenteambtenaar in de Berchtesgadener Anzeiger.

Boze tongen beweren dat het zou gaan om een pr-stunt van een zomerkamp bij het meer. Dat is onzin volgens de ambtenaar en de politiechef uit Berchtesgaden roemde vooral de eerlijkheid van de jonge vindster. ,,Ze is een groot voorbeeld voor anderen omdat ze zo eerlijk is geweest om de staaf in te leveren en niet mee te nemen. Dat ze de staaf uiteindelijk toch mag houden, is daardoor alleen maar mooier.''
Foto