Het is een geliefd ontbijt voor jong en oud overal ter wereld: Kellogg’s cornflakes. Maar de Amerikaanse arts John Harvey Kellogg had heel andere bedoelingen toen hij in 1897 de gebrande maisvlokken op de markt bracht.

Kellogg, die zevendedagsadventist was, had een afkeer van seks. Die afkeer was zo sterk dat hij tijdens zijn veertig jaar durende huwelijk nooit de liefde bedreef met zijn vrouw. Zijn zes kinderen heeft hij geadopteerd.
Ook masturberen was uit den boze. Hij schreef zelfs een boek over alle kwalijke gevolgen van zelfbevrediging. Zo beweerde de arts dat je er onder meer epilepsie, acne en stemmingswisselingen van kreeg.

Hij meende dat een gezond voedingspatroon de behoefte aan masturberen kon onderdrukken. Daarom ontwikkelde hij de bekende cornflakes. Hij beschouwde het dus als een anti-masturbeermiddel.

Als cornflakes niet hielpen, stelde de arts meer rigoureuze maatregelen voor: mannen moesten een ijzerdraad door de voorhuid spannen om erecties te voorkomen. Vrouwen konden hun clitoris verbranden met carbolzuur.
Het was dus maar te hopen dat de cornflakes het gewenste effect hadden. Eet smakelijk!