Sinds de invoering van het plastic tasjesverbod op 1 januari is nog maar één winkelier op de vingers getikt door de Inspectie Leefomgeving en Transport. De winkelier kreeg een waarschuwing nadat er melding is gemaakt bij het meldpunt plastic tasjes, meldt Metro.

Of dat betekent dat de winkeliers zich braaf aan de nieuwe wetgeving houden, is op basis hiervan nog niet te zeggen. De inspectie laat namelijk weten voorlopig nog terughoudend te zijn in de handhaving van het verbod.

Wanneer daar wel werk van wordt gemaakt, wil een woordvoerster niet zeggen. ,,We zouden kunnen gaan controleren op verkooppunten of de administratie kunnen nalopen." Geruchten dat er nu al inspecteurs undercover de winkels aflopen, kloppen niet, zegt ze.

Het milieu vaart er wel bij het tasjesverbod. Volgens een berekening van Milieu Centraal gebruikt elke Nederlander jaarlijks ruim tweehonderd plastic tasjes. Dat komt in totaal neer op 26 miljoen kilo plastic per jaar. Het grootste probleem is dat die tasjes, vaak na eenmalig gebruik, terechtkomen in het rest- of zwerfafval.

Het recyclen van plastic staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Vooral zwerfafval levert een zware milieubelasting op, doordat plastic nauwelijks afbreekbaar is. Een almaar uitdijende plasticberg is het gevolg.