De president van Turkmenistan heeft de verkoop van alle tabaksproducten verboden en verbiedt roken in het hele land. Winkels die toch nog rookwaren verkopen, riskeren boetes tot 1500 euro.

Hoewel de media in Turkmenistan en de berichtgeving over het land sterk wordt gecontroleerd door de overheid, bereikte het nieuws over het verbod dat ingesteld werd door president Gurbanguly Berdymukhamedow wel de rest van de wereld.

De president laat zich graag voorstaan op zijn gezonde levensstijl. Met enige regelmaat worden foto's van hem verspreid wanneer hij deelneemt aan tal van gezonde activiteiten, zoals fietsen en vissen. Sigaretten passen dus helemaal niet in dat plaatje, zo schrijft The Independent.

Eerder deze maand werd het hoofd van de dienst Volksgezondheid al uit zijn rang van kolonel ontzet omdat hij er niet in was geslaagd om de burgers aan te moedigen om te stoppen met roken.

Volgens de onafhankelijke website Chrono-TM, die vanuit een van de buurlanden verslag doet over het land, is er sinds het verbod een bloeiende zwarte handel in tabak en sigaretten ontstaan. In de hoofdstad Ashgabat betalen rokers al snel zo'n 10 euro per pakje sigaretten.

Het valt nog te bezien wat de impact van het algehele tabaksverbod zal betekenen voor de gezondheid van de Turkmeense bevolking: de levensverwachting is er momenteel amper 65 jaar.