Mannen met een griepje worden er door vrouwen vaak van beschuldigd dat ze zich aanstellen, maar nieuw onderzoek toont aan dat ze misschien écht meer lijden. De griep zou bij mannen heftiger toeslaan dan bij vrouwen.

Volgens een studie van de Amerikaanse Johns Hopkins University werkt het vrouwelijke hormoon oestrogeen als een soort bescherming tegen de agressieve symptomen van de griep. Onderzoekers verzamelden cellen uit mannen- en vrouwenneuzen en stelden deze bloot aan het griepvirus influenza A en aan oestrogeen. Wat bleek? In de cellen van de vrouwen vermenigvuldigde het virus zich minder dan in de mannelijke cellen.

Griepdeskundige Ted van Essen is nog niet bekend met het onderzoek, maar kan zich goed voorstellen dat oestrogeen het verschil maakt tussen hoe mannen en vrouwen griep ervaren. "Hetzelfde virus kan zich bij verschillende mensen op verschillende manieren uiten. Sekse speelt daarbij zeker een rol", bevestigt hij.

Dat symptomen zich bij vrouwen anders uiten dan bij mannen, komt volgens van Essen vaker voor. "Hartinfarcten worden bij vrouwen bijvoorbeeld veel minder makkelijk herkend, omdat ze geen last hebben van de bekende symptomen als druk op de borst en pijn die uitstraalt naar de armen. Bij hen zijn de klachten veel vager. Ook geestelijk zijn er veel verschillen. Zo hebben vrouwen veel vaker last van depressie, terwijl mannen juist weer vatbaarder zijn voor verslavingen."

Is die beruchte mannengriep dan toch geen aanstelleritis? Volgens Van Essen wordt de manier waarop je met ziekte omgaat vooral bepaald door je opvoeding. "Je hebt mensen die bij een simpele verkoudheid al zwelgen in zelfmedelijden en mensen die met een fikse longontsteking nog gewoon doorwerken. Als je als kind al onmiddellijk in bed werd gestopt als je koorts had, dan duik je als volwassene ook meteen onder de wol." Mannen die als kind overmatig door hun moeder zijn vertroeteld, kunnen de griep dus best eens nóg heftiger beleven.