Is dit de oudste mens op aarde? Ambtenaren in BraziliŽ beweren van wel. Jose Coelho de Souza, een man in het noordwesten van het land, zou 131 jaar oud zijn.

Officieel, volgens The Guinness Book of Records, is de oudste nog in leven zijnde persoon op aarde Yasutaro Koide. De Japanner heeft de respectabele leeftijd van 112. Maar de vraag is nu of hij wel de oudste is.

De naar verluidt 131-jarige Jose Coelho de Souza leeft in Acre, in het noordwesten van het land en heeft een vrouw die 69 jaar jonger is, zo schrijft een lokale afdeling van de Braziliaanse krant UOL. De Souza heeft drie kinderen: 40, 37, en 30. Dat is natuurlijk al opvallend: het zou betekenen dat hij na zijn honderdste nog een kind zou hebben verwekt.

Ambtenaren bezochten De Souza omdat ze wilden controleren of hij nog in leven was, in dat geval had hij nog recht op pensioen. Toen ze om zijn geboortepapieren vroegen, zagen ze zijn geboortedatum: 10 maart 1884. Recht op pensioen heeft hij sowieso, maar of de bejaarde echt zo oud is...

De Souza woont in het dorpje Estirao do Alcantara en wordt verzorgd door zijn vrouw en zijn 16-jarige kleindochter Nayara. Aan de lokale krant vertelt deze kleindochter dat haar opa al op 11-jarige leeftijd zijn ouders verloor en dat hij in zijn jongere jaren zijn geld verdiende met het winnen van rubber. Hij zou nooit hebben gerookt, en dronk alleen alcohol toen hij nog jong was.

Of De Souza daadwerkelijk de oudste persoon te wereld is, moet onderzoek uitwijzen. Er wordt onder andere gekeken naar gemeentearchieven. Als er genoeg bewijs is, wordt contact gezocht met The Guinness Book of Records.
Foto