Het bouwen van een brug is geen gemakkelijke taak. Vooral in een land als Canada zijn er zijn structurele problemen waar ingenieurs rekening mee moeten houden.
Het weer is vermoedelijk de oorzaak geweest dat de gloednieuwe, pas geopende Nipigon Bridge afgelopen zondagavond opeens een gapend gat van 60 cm vertoonde.
De brug, die een bedrag van $106.000.000 heeft gekost, maakt deel uit van de TransCanada Highway en verbindt het oosten en het westen van Canada. Alle details zijn nog niet bekend, maar het koude weer is de vermoedelijke oorzaak van de storing geweest. Na dagen van boven normale temperaturen overdag raakte Ontario opeens in de diepvries. In Nipigon, daalde de temperatuur van -6,3 C op zaterdag tot -15,7 C op zondag. Mogelijk is de brug ook niet goed bestand geweest tegen de harde windstoten.
De brug moest tijdelijk worden gesloten, waardoor Canada in twee stukken verdeeld was. Er is maar een snelweg die het oosten en het westen met elkaar verbindt. Vrachtauto's moesten tijdelijk via de Verenigde Staten omrijden om van het ene in het andere deel te komen. Inmiddels is de brug alweer provisorisch gerepareerd en kan verkeer over een rijbaan plaatsvinden.
Het instorten van bruggen als gevolg van de wind is niets nieuws. Misschien wel het meest bekende geval dateert alweer uit 1940, toen de Tacoma Narrows Bridge wild begon wild te zwaaien en uiteindelijk uit elkaar viel.
Foto