WEST-GRAFTDIJK - Maandenlang heeft de nieuwe Kogerpolderbrug tussen Markenbinnen en de Schermer vrijwel probleemloos gefunctioneerd, maar de zoveelste hete dag werd de verbinding waarschijnlijk toch te veel. Gistermiddag rond 12.30 uur wilden de slagbomen van de brug over het Noordhollandsch Kanaal bij West-Graftdijk niet meer open. De storing duurde maar liefst vijf uur.

Rond 17.30 uur gingen de slagbomen van gloednieuwe brug weer omhoog. De storing had waarschijnlijk te maken met een van de vele sensoren die de brug rijk is. Enkele daarvan zijn nu anders afgesteld, vermoedt woordvoerder Selina Douma van de provincie Noord-Holland.

Het autoverkeer dat door de storing niet via de N246 tussen de gemeente Alkmaar en Zaanstad kon rijden, werd omgeleid via de N244 en de A9. Fietsers en voetgangers restte niets anders dan een kilometerslange omweg via Spijkerboor, waar een pontje vaart voor fietsers en voetgangers.

De provincie Noord-Holland stelt nog een nader onderzoek in naar de storing en de mogelijke rol van de hitte daarbij, meldt mediapartner Alkmaar Centraal.