Met behulp van moderne technologien hebben onderzoekers 61 nieuwe tatoeages op het lichaam van tzi (de ijsman) ontdekt. Onder meer op de ribbenkast van de mummie troffen ze lijntekeningen aan.

De onderzoekers fotografeerden het lichaam van tzi vanuit verschillende hoeken en in verschillende golflengtes. Door deze aanpak kwamen ook tatoeages die wat dieper in de huid lagen en niet langer met het blote oog te zien waren, bloot te liggen. In totaal werden er 61 nieuwe tatoeages gefotografeerd.
Een tatoeage op het lijf van de ijsman. Afbeelding: EURAC.

De ontdekte tatoeages bestaan uit lijnen van 0.7 tot 4 centimeter lang. Meestal gaat het om twee, drie of vier parallelle lijnen. Ook zijn er enkele kruizen ontdekt.

De onderzoekers ontdekten onder meer een tatoeage op de ribbenkast van de IJsman. Die plek is opvallend: de meeste tekeningen op het lijf van tzi bevinden zich op zijn onderrug en tussen de knien en voeten.

Dat tzi tatoeages had, werd al op de dag dat hij in een gletsjer in de Alpen ontdekt werd, duidelijk. Wat altijd onduidelijk bleef, was welke functie de tatoeages hadden. Maakten ze onderdeel uit van een soort therapie? Of hadden ze een symbolische of religieuze betekenis? Dit onderzoek kan die vragen niet direct beantwoorden, maar voorziet onderzoekers wel van nieuwe aanwijzingen die bestudeerd kunnen worden om de betekenis of functie van de tatoeages te achterhalen.