Na een kalender, parfum en telefoonhoesjes schaart een nieuw product zich in de lange rij van Poetin-parafernalia: een boekwerk met toespraken van de Russische president, met de weinig ootmoedige titel 'Woorden die de wereld veranderen'. Zo'n duizend Russische topfunctionarissen krijgen het geschenk rond de jaarwisseling van het Kremlin.

Het boek werd samengesteld en gepubliceerd door de pro-Kremlin jongerenorganisatie Netwerk. Volgens de uitgever, Anton Volodin, zijn de uitspraken van Poetin vaak profetisch. "Het is ons opgevallen dat wat Poetin zegt, op een of andere manier waarheid wordt", aldus Volodin.

Het boek bevat negentien toespraken van 2003 tot 2015. Volgens Vyacheslav Volodin, een medewerker van Poetin, moet het boek gezien worden als een 'gids voor de waarden en richtlijnen van het Kremlin'.

Op internet nemen Russische critici de 'Poetinbijbel' op de hak. Die doet denken aan het Rode Boekje van de Chinese leider Mao Zedong en het Groene Boekje van de Libische dictator Moammar Kaddafi.

Hoewel de Russische economie in crisis verkeert, spinnen memorabiliamakers garen bij de verheerlijking van Poetin als hoeder van de Russische belangen in een vijandige wereld. Eerder dit jaar verschenen onder meer een speciaal 'Poetin-parfum' en de kalender 'Het jaar door met Poetin', waarin het Russische staatshoofd het volk eraan herinnert dat 'niemand ooit militaire superioriteit over Rusland zal krijgen'.