President Vladimir Poetin heeft laten weten dat Russische vrouwen tijdens het WK voetbal seks mogen hebben met buitenlandse toeristen, als ze dat zelf willen. Hij distantieert zich zo van de oproep van parlementslid Tamara Pletnyova, die had gevraagd om dat niet te doen.

Tamara Pletnjova (70), voorzitter van de Russische parlementscommissie van Gezin, Vrouwen en Kinderen, had aan de vooravond van het WK gesteld dat Russische vrouwen beter een partner van “hetzelfde ras” zoeken. “Vrouwen die met buitenlanders het bed induiken, lopen het risico alleenstaande moeder te worden”, zei ze.

Het Kremlin distantieert zich van die uitspraken. “Wat onze Russische vrouwen betreft: ze zullen zelf wel hun keuzes maken”, zegt Dmitry Peskov, woordvoerder van president Poetin. “Ze zijn de beste vrouwen ter wereld.”

Met haar oproep om geen seks te hebben met buitenlanders, verwees Tamara Pletnjova naar de ‘Kinderen van de Olympische Spelen’, na de Spelen in Moskou in 1980. Die term werd in het Sovjettijdperk gebruikt om niet-blanke kinderen te beschrijven die werden verwekt tijdens internationale evenementen na relaties tussen Russische vrouwen en mannen uit Afrika, Latijns-Amerika of Azië. Veel van die kinderen werden later geconfronteerd met discriminatie.